Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ & χρήσης απινιδωτή

Το Σχολείο μας φιλοξένησε σήμερα ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σεμινάριο σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), Παράρτημα ΛΑΡΙΣΑΣ, με αντικείμενο την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ). Το σεμινάριο εντάσσεται στις Δράσεις του Συλλογικού Προγραμματισμού της Σχολικής μας Μονάδας στους άξονες “Σχολείο & Κοινότητα”, κάτω από τον οποίο υλοποείται Σχέδιο Δράσης με τίτλο :”Ενίσχυση σχέσεων και επιδίωξη συνεργασιών με φορείς”, και στον άξονα “Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις”, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσεται Σχέδιο Δράσης με θέμα “Συμμετοχή σε ενδοσχολικές επιμορφώσεις”.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν τριάντα οκτώ (38) εκπαιδευτικοί Αθμιας και Βθμιας Εκπαίδευσης από τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Νέας Αγχιάλου. Η θεματική του στηρίχτηκε στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο που έχει αναπτύξει το ΕΚΑΒ μέσω του Τμήματος Εκπαίδευσής του και το οποίο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της “Πανελλήνιας Εβδομάδας Εκπαίδευσης & Πρόληψης” που υλοποιεί ο φορέας από τις 12 έως και τις 19 Δεκεμβρίου 2023 για 10η χρονιά με κεντρικό μήνυμα: «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.- Μια εβδομάδα μπορεί, κυριολεκτικά, να κρατήσει μια ΖΩΗ!» και είναι αφιερωμένη ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τους διασώστες – πληρώματα ασθενοφόρων, τους νοσηλευτές και τους ιατρούς του ΕΚΑΒ που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Η δραστηριότητα στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σχετικά με την πρόληψη των ατυχημάτων και των τραυματισμών αλλά και στην παροχή βασικών γνώσεων για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των συνανθρώπων μας.

Οι εκπαιδευτές-διασώστες του ΕΚΑΒ παρείχαν πολύτιμη πληροφόρηση σχετικά με την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), έτσι ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις αντιμετώπισης μιας καρδιακής ανακοπής, προσφέροντας την κατάλληλη βοήθεια στα πρώτα καθοριστικά λεπτά μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ. Στη συνέχεια ακολούθησε πρακτική άσκηση Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από τους συναδέλφους και συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς με τη χρήση του ειδικού εκπαιδευτικού εξοπλισμού των διασωστών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΚΑΒ κάνοντας “κλικ” εδώ.